Sunday, September 12, 2010

Timp si spatiu: Peninsula NiagaraSpatiul acestei picturi monumentale e Peninsula Niagara in Ontario, Canada.

In stadiul lui initial – un ansamblu de schite in carbune pe panza – unul dintre panouri includea o priveliste aeriana in jurul Universitatii Brock si a podului Skyway de langa orasul St. Catherines.

Oricine a condus vreodata pe podul Skyway la 100 km/hr, caci asa are loc aceasta traversare in mod obisnuit, chiar si intr-o zi plina de polei si de furtuni de zapada, in miezul iernii canadiene, nu poate uita secunda de serenitate a peisajului si a apelor, zarite din varful podului,  in involburarea constanta a vanturilor, si in viteza miscarii.

Va fi interesat de vazut cum dubla natura a Peninsulei Niagara – miscarea tumultuoasa  (ca si apele cascadei Niagara) de orase si oameni si paclele de verde adormite deasupra potecilor printre vii si piste de biciclete – va aparea in final in pictura lui Luca.

“Timpul” acestei picturi istorice este o line continua care strabate memoria colectiva a Peninsulei Niagara: razboiul nord-american de la 1812 (detaliu - in imaginea de mai sus) – al carui bicentenar se apropie, timpurile moderne ale Universitatii Brock si ‘aici si acum’ al regiunii.

Intr-un post viitor voi scrie despre unele din figurile istorice  reprezentate in aceasta pictura monumentala.

No comments:

Post a Comment

Frunze de artar - Jurnal din Toronto