Wednesday, September 22, 2010

Sir Isaac Brock


In afara de figura care domina centrul unuia din panouri – pe care l-am numit in aceste posturi Calaretul albastru – mai exista si alti calareti in aceasta pictura monumentala.

Unul dintre ei este Sir Isaac Brock, de la care vine numele Universitatii Brock.

Nascut in 1769 in St Peter Port pe insula Guernsey din Canalul Manecii, Sir Brock a avut o cariera militara ilustra si a luat parte la mai multe batalii in Olanda, Caraibe si a participat, printre altele si la batalia de la Copenhaga, inainte ca Regimentul 49 de Infanterie, pe care il comanda, sa fie transferat in Upper Canada (colonie britanica al carei teritoriu corespundea cu ceea ce e azi teritoriul de sud al provinciei Ontario) in 1802.

In iunie 1812, cand a fost in mod oficial declarat razboiul dintre Statele Unite si Marea Britanie, Sir Brock era comandantul fortelor ce aparau Upper Canada.

In pictura monumentala creata de Luca, Sir Isaac Brock este reprezentat pe cal.

In conversatiile noastre pictorul canadian, care este autor al unui numar destul de mare de portrete, mi-a explicat dilema cu care s-a confronta in momentul in care se pregatea pentru aceasta lucrare. Luca stia de mai multe picturi in care aparea Sir Isaac Brock, dar nu stia cu certitudine care dintre ele era o reprezentare mai fidela.

Iata o imagine a lui Sir Isaac Brock pe care am gasit-o  la Wikipedia si pe care am adus-o aici.

No comments:

Post a Comment

Frunze de artar - Jurnal din Toronto