Monday, September 27, 2010

O stea cazatoareIn momentul in care a creat primul set de schite pentru pictura monumentala, Luca intentiona sa include in tablou imaginea lui Tecumseh, conducatorul legendar al unei confederatii de triburi indiene, care s-au aliat in evenimentele premergatoare razboiului de la 1812 cu fortele britanice comandate de generalul Brock.

Dar in timp ce lucrul la pictura progresa, Luca a aflat ca de fapt Tecumseh nu a ajuns niciodata in regiunea care se afla in jurul Universitatii Brock astfel ca in versiunea finala a tabloului, Tecumseh – al carui nume inseamna ‘Stea cazatoare’ sau “Pantera ce strabate cerul” nu a mai aparut.

Tabloul include totusi o aluzie simbolica la Tecumseh. Intr-un detaliu, aflat in partea stanga a panoului redat mai sus, un razboinic indian arata spre cer, pe care pluteste o stea cazatoare, abia perceptibila in fundal. Razboinicul reprezinta, in mod emblematic pe fratele lui Tecumseh, Tenskwatawa, el insusi un conducator charismatic, supranumit profetul Shawnee, si care a jucat un rol essential in constituirea aliantei triburilor indiene. 
 
E interesant de notat ca o cometa a aparut in martie 1811  pe cerul de deasupra viitorul teatrelor de lupta in care s-a desfasurat razboiul de la 1812.

No comments:

Post a Comment

Frunze de artar - Jurnal din Toronto