Tuesday, September 7, 2010

GlissandoUnul din principiile de baza in acest tablou de Bogdan Luca e organizarea in panouri verticale care sant aliniate in ceea ce o deliberata orchestrare de tranzitii tematice. Cele doua laturi ale fiecarui panou par sa se lipeasca perfect de panoul invecinat – si totusi nu exista o imbinare sau o tranzitie perfecta. Acest effect de “glissando” vizual creat de pictor reflecta ideea sa, accea ca istoria e o colectie de evenimente care sant reale dar care apar diferit in felul in care le re-actualizam de fiecare data, in felul in care le percepem ca o serie de ‘voci” ale  caror inteles incercam sa-l auzim, dar care e poate pentru totdeauna pierdut.

Conceptia lui Bogdan Luca e ca ceea ce noi numi “prezent” e mediat de imersiunea noastra continua in mediul erei digitale, de ecranele de TV si laptop omniprezente, de diluviul de imagini de pe YouTube si de fragmente de informatie, fiecare dintre ele concurand pentru atentia noastra supra-incarcata. 

 
Arta contemporana si felul in care noi o privim, ne sugereaza Luca, e modelata de interactia cu lumea digitala, care rareori dureaza dincolo de licaritul momentan al unui ecran.

Expozitia lui Bogdan Luca din iunie 2010, Unmoorings (Desprinderi) a constituit o investigatie in “cum functionam noi in lumea imaginilor? Ce se petrece cand imaginile de pe ecrane isi gasesc drumul pe panza unui tablou?” 

 
Paleta din Unmoorings (Desprinderi) era un amestec de albastru profound, albastru ceresc din panoplia lui Giotto, roz, rosu, alb, lilas si umbre de negru. Luca a ales aceste culori bazat pe studiul sau in schema de culori RGB, ceea ce i-a daruit culori ale carori tente iluminate de un fundal ascuns dau culorilor un aer de stranie levitatie. (Ganditi-va la culorile din nuferii lui Monet, pentru o secunda).
Aceeasi paleta aeriana si plutitoare isi gaseste locul  si in noua lui  pictura monumentala.

                                         Pictura de Bogdan Luca din Unmoorings (Desprinderi) - iunie 2010

1 comment:

  1. O viziune unica, completata de o tehnica surprinzatoare!

    ReplyDelete

Frunze de artar - Jurnal din Toronto